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Georgia Department of Education

21st CCLC Grant Program

Question and Answers
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Technical Assistance Workshop

September 19, 2014

Question:
If we apply as a Local Education Agency (LEA), do we have to partner with a community-based organization?  If so, what are the stipulations of the partnership?

ANSWER: 
Section 4204(I)(1)(B)(i),(ii) states that: “In general-In awarding grants under this part, a State educational agency shall give priority to applications--submitted jointly by eligible entities consisting of not less than 1—(i) local educational agency receiving funds under part A of title 1; and (ii) community based organization or other public or private entity.”  

Question:

Can a non-profit agency apply for more than $350K if the agency has more than one fiscal agent?
ANSWER:

The maximum amount that will be awarded for each successful application is $350,000.

Question:

How do we request copies of previously awarded/funded grant applications?
ANSWER:

Requests for previously awarded/funded 21st CCLC grant applications must be done 


In writing in accordance with the Georgia Open Records Act, §§ 50-18- 70 and submitted to: 




Georgia Department of Education



Legal Services



legal.services@doe.k12.ga.us

	


Question:

Is there a required number of hours or days per year that grantees must provide services?

ANSWER: 
Most 21st Century Community Learning Centers are open at least 15 hours per week and operate between 28 to 30 weeks.   The Georgia Department of Education (GaDOE) is requiring a minimum of 12 hours each week in order to provide a quality program.  
Question:

Is the 12 hours per week required contact time or clock time?



Are meals included in the 12 hours contact time?

ANSWER:
 
Contact (Instructional) time.  Meals are not included in instructional time if there is no instructional or enrichment activity provided along with the meals.
Question:

How many hours per day and for how many weeks does the summer program have to run?

ANSWER:

21st CCLC sites must offers 12 hours of services each week to each child. Most 21st Century Community Learning Centers are open 4 to 6 hours per day and operate between 4 to 6 weeks during the summer. 

Question:

Will summer hours be counted toward contact hours for the school year?  If so, will additional money be set aside for sites that want a summer program?

ANSWER:

Summer hours are counted as contact hours for the summer. Each site must offer at least 12 hours per week to each student. Additional money is set aside, via the funding request worksheet, for summer programming.
Question:

Are background checks an allowable expense?

ANSWER:

Yes.  Background Checks are an allowable expense.
Question:

Will background checks be required for collaborating agencies that offer their staff to assist our program?  For example:  Boys & Girls Scouts, Habitat for Humanity, Tennis/golf Lessons, etc.
ANSWER:

Yes.  However, volunteers who will come in contact only one time with students in the 21st CCLC program and who will be supervised by a 21st CCLC staff member do not have to have a background check.  For example, a volunteer guest reader at a site for a one-time reading event such as during Dr. Seuss week would not have to have a background check.
Question:
Will extra funds be allocated for the first year for startup expenses in technology and equipment?

ANSWER:

Technology and equipment are allowable expenses for the 21st CCLC grant. However, there will not be extra funds allocated for such expenses. 
Question:

Will extra funds be allocated for the first year for staff to attend trainings/meetings?

ANSWER:

Staff attending trainings/meetings is an allowable expense.  However, there will not be extra funds allocated for such expenses.  These expenses should be included in funds budgeted in the program for professional development. No expenses incurred prior to the awarding of the grant will be reimbursed.
Question:

What are administrative costs?

ANSWER:

The Elementary Secondary Education Act (ESEA) does not define administrative costs. However, in developing a budget, administrative costs would be those expenditures which are not directly involved with program activities, but are necessary to conduct the grant, such as processing payroll or other overhead costs.   Please reference page 16 of the RFP and the U.S. Department of Education website for further information.


http://www.ed.gov/programs/readyteach/faqbudget.html#4


http://www.ed.gov/fund/grant/about/grantmaking/glossary.html
Question:

How long does it take to get reimbursed? 
ANSWER:

If a reimbursement request is submitted in an acceptable format it can take up to 30 days for reimbursement.   
Question:

Can a grantee submit more than one application?  Will we be able to have two grants?  If so, can they have the same name with one being under the school district and the other a faith based organization?

ANSWER: 
Yes.  A grantee may submit more than one application.  However, each application will be independently scored during the review process. Both applications cannot have the same name in order to avoid subsequent confusion during various administrative processes at the GaDOE.  One fiscal agency can only be award a maximum of ONE grants per grant cycle.   
Question:  

Can a grantee move a program from one location (site) to another location?

ANSWER:

Yes, however it is rare.  As long as a grantee submits to the GaDOE an amendment to their original approved grant application requesting that the site be moved. Please note this is not typically allowed in the first year as subgrantees must demonstrate a good faith effort in providing services to the original target population.
Question:

Can 21st CCLC program funds be used for students in grades 3, 5, & 8 who fail the CRCT since providing remediation is required by the GaDOE?  We do not know if GaDOE will provide any funds for this although it is required.

ANSWER:

Yes.  21st CCLC funds can be used for students who require remediation for CRCT.  However, if this program is not supplemental to what is currently being offered, then there may be a presumption of supplanting.


Question:

If a school system is currently providing a program but would like to use funds from the grant to expand the program to a new target group isn’t that supplementing – not supplanting?

ANSWER:

Possibly.  Please refer to No Child Left Behind Act (NCLB), 2001, Section 1120A.

Question:
Are there guidelines for calculating administrative fees, consulting fees, program director salary, etc.?


ANSWER:

Please reference the RFP or OMB Circular A-87 ‘Cost Principles for State, Local, and Indian Tribal Governments’ for federal guidelines regarding calculating compensation for personal services.  You can access this circular from the Office of Management and Budget website at: http://www.whitehouse.gov/omb/circulars/a087/a087-all.html 

Question: 

Do we get to set salaries or are there guidelines we need to follow?

ANSWER:

Grantees can set salaries for those personnel directly involved with running the 21st CCLC program. However, compensation for employees engaged in work on Federal awards will be considered reasonable to the extent that it is consistent with that paid employees for similar work in the labor market in which the employing agency is located.  If a salary seems to be out of line, you may be asked to amend your budget so that it falls within a reasonable guideline.

Question:
Can a Program Director and/or a Site Coordinator be considered full time positions under the 21st CCLC grant program?

ANSWER:

Yes.  However, this also depends on the number of proposed sites and the number of proposed students to be served.  Certainly, programs with multiple sites proposing to serve a large number of students could need a full time Program Director and/or Site Coordinator.  However, smaller programs with only one site and serving as few as 


50 students may not need a full time Program Director and/or Site Coordinator.  Please remember the concept of “reasonable and necessary” while using prudent judgment.
Question:

Do we respond to the outcomes requirement by stating that the evaluator will provide outcome information?

ANSWER:

No.  The proposal must describe the plan in detail, addressing the purpose and expected outcomes of the program.
Question:

How do we determine what percentage of our expenses will be covered by 21st CCLC if we receive other Federal grants?

ANSWER:

21st CCLC program funds can only be used for 21st CCLC program expenses.
Question:    
How do we find an appropriate evaluator?
ANSWER:

The GaDOE does not make recommendations regarding service providers.  However, applicants may want to consult with existing 21st CCLC programs to inquire about providers offering evaluation services.

Question:

Can the proposed 21st CCLC program evaluator assist with writing the grant?

ANSWER:

The program evaluator may have input into the overall design of the program.  However, a program evaluator who assists in the actual writing of the grant could create a conflict of interest situation.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
Question:

Can we charge a fee to students for the program or should the program be free?

ANSWER:

Yes.  However, programs must be equally accessible to all students targeted for services, regardless of their ability to pay.  Programs that charge fees may not prohibit any family from participating due to its financial situation.  The priority of the program to serve poor students and families could be compromised through high program fees.  Programs that opt to charge fees must offer a sliding scale of fees and scholarships for those who cannot afford the program.  Income collected from fees must be used to fund program activities specified in the grant application. GaDOE must approve all fee requirements prior to the implementation of the fees.
Question:

We only operate during the summer as a summer enrichment camp.  We would like to operate as an afterschool program starting in September, if funded, is this ok?

ANSWER:

Yes.

Question:
We have one site in which the project director serves as the site coordinator.  Can she also fulfill the data management role?

ANSWER: 
Yes.  

Question:
Can we have an in-house staff person to monitor our program to ensure compliance before we are monitored by GaDOE?
ANSWER:
Yes.  You can assign this role to an in house staff person.  Please provide a full description for each position you list. Please note this task is typically carried out by the Program Director.
Question:
If you are working with an LEA, can you have a separate fiscal agent?
ANSWER:
Yes.

Question:
Is this grant specific to elementary or can we include middle and high school students, K-12, Pre-K?

ANSWER:
You may include Pre-K through 12th grade students and their families in the grant.
Question:
How many organizations can possibly receive 21st CCLC grants?

ANSWER:
It is not possible to determine the exact number of organizations that may receive grants at this time.  The number of organizations that may receive a 21st CCLC grant will be determined by the total dollars available once the U.S. Department of Education makes it appropriations.  

Question:
Can you pay to have the grant written with 21st CCLC funds?

ANSWER:
No. Pre-award costs are specifically unallowable costs.
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